lauantai 15. tammikuuta 2011

Osa 13: Uuden vuoden lupaus: Angel Face ja Andalusia



Aloitan vuoden lupaamalla kiristää tahtia. Se on pakko, sillä muuten kolmentoista vuoden urakastani tulee helposti kahdenkymmenenkuuden vuoden pesti.
Joululomalla valmistin maalla sukulaisilleni eggnogia, tuota anglojen suosimaa joulun ja uuden vuoden perinnenektaria. En odottanut mitään suurta makuelämystä, enkä sellaista saanutkaan. Juoma oli hyvää, ensiluokkaisista aineista tehtyä, mutta melko pliisua. Ymmärsin kyllä miksi eggnogista humaltuneet lapset ovat yleinen vitsi amerikkalaisissa sarjoissa, sen verran makeaa ja vähän alkoholilta maistuvaa se oli. Ohessa resepti. Valitettavasti en ottanut liemestä yhtään kuvaa, mutta eipä se juuri miltään näyttänytkään ilman aitoa kristallista valmistettua boolimaljaa ja hopeista kauhaa. Ohje on itseltään professori Jerry Thomasilta vuodelta 1862:

Baltimore Egg Nogg 
(viidentoista hengen joukolle)

Ota kymmenen munan keltuaiset, ½ dl erittäin hienoa sokeria ja vatkaa kunnes seos muistuttaa paksua kermaa; lisää tähän kolme neljäsosaa muskottipähkinästä raastettuna ja sekoita hyvin. Lisää seokseen 6 dl hyvää brandyä tai Jamaikan rommia ja 6 cl Madeiran viiniä. Vatkaa munien valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja nostele varoen seokseen. Kun tämä on tehty, sekoita joukkoon kolme litraa paksua maitoa.

Itse käytin viinaksina puolet Remy Martin V.S.O.P.ta ja puolet El Dorado 8 Years Oldia, joka tosin on Guyanasta, ei Jamaikalta. Madeira oli Cossart Gordonin Rainwater Medium Dryta. Jos kokeilet itse, huomaa viinasten ja madeiran suhde. 

Hyvää alkanutta vuotta!

© Kai Kilpinen 2011

Angel Face

Nautittu 7.1.2011 ystävien seurassa

Lasi: cocktail

Ainekset:

4,5 cl giniä (Plymouth Navy Strength)

1, 5 cl Apricot Brandy (Lejay-Lagoute)

1,5 cl Applejack (Laird’s)

Ravista jäiden kera ja kaada jäähdytettyyn lasiin.

Kaunis kellertävä väri. Tuoksussa yhdistyvät katajanmarja ja aprikoosi. Maku on pehmeä vahvasta ginistä huolimatta. Esiin tulevat aprikoosin mantelimaiset sävyt ja häivähdys omenaa. Melko toimiva yhdistelmä.

Angel Face löytyy ainakin Harry Craddockin Savoy Cocktail Bookista. Harry ehdottaa calvadosta Applejackin sijaan ja kaikkia aineita yhtä paljon. Liian omenaista ja liian makeaa, sanon minä.

© Kai Kilpinen 2011

Andalusia

Nautittu 12.1.2011 iltatuimaan

Lasi: cocktail

Ainekset:

6 cl kuivaa sherryä (Fino Tio Pepe)

3 cl brandyä (Remy Martin V.S.O.P.)

3 cl vaaleaa rommia (Bacardi)

¼ tl aromikatkeroa (Angostura)

Sekoita jäiden kera ja kaada jäähdytettyyn lasiin.

Väri vaalean ruskea. Jo tuoksu paljastaa sherryn. Maku on kuiva, finon viinimäisen luonteen dominoima. Rommi katoaa johonkin, mutta katkero antaa pienen säväyksen. Tämä voisi sopia hyvin cocktail-kutsuille, joilla tarjotaan tapaksia tai vastaavia, hieman ruokaisempia paloja. Tai miksei tapas-baariinkin, kun sherry ei ole tarpeeksi vahvaa. Amontilladolla juomaan saa hieman lisää aromien syvyyttä.

Andalusian historiasta en löytänyt tietoja, mutta uskon senkin olevan kieltolakia edeltävältä kaudelta, jolloin väkeviä viinejä käytettiin juomasekoitusten osana useammin kuin nykyään. Nimi juomalle tulee tietysti sen pääraaka-aineen mukaan, sijaitseehan Jerezin alue Andalusiassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti