sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Osa 12: Joulun taikaa – Ambrosia ja Amer Picon Cocktail


© Kai Kilpinen 2010


Joulun kunniaksi laadin teille cocktail-entusiastin glögin. Tämä on herkullinen, vaikka melko perinteinen hehkuviini. Se valmistetaan seuraavasti:

Tee ensin glögipohja:

½ litraa mustaherukkamehutiivistettä

6 dl vettä

3-4 rkl sokeria

n. 15 cm kanelitanko

1 tähtianis

10-15 neilikkaa

3 kokonaista kardemummaa

1/3 muskottipähkinästä

Heitä armotta viimejouluiset mausteet mäkeen ja hae kaupasta tuoretta. Vuodessa mausta katoaa melkoinen osa. Käyttämällä esim demarera- tai muuta ruskeaa sokeria, saat hieman syvemmän maun. Sekoita ainekset ja keittele n. 15 – 20 min. Tarkista maku, erityisesti sokerin määrä. Tiiviste saa olla selvästi makeaa. Siivilöi. Jos et käytä heti, pullota ja lisää 4 cl viinaa säilöntäaineeksi. Saat ohjeesta noin litran hyvää glögitiivistettä, josta saat 2,5 valmista glögiä.

Glögin valmistus:

½ litraa glögipohjaa

pullo punaviiniä

pomeranssi- tai aromikatkeroa

Grand Marnieria

Itse käytän täyteläisiä, mutta edullisia espanjalaisia viinejä tähän. Moni muukin käy, älä kuitenkaan käytä kallista viiniä gögiin. Lämmitys ja mausteet vievät hienoimmat vivahteet mennessään. Lämmitä tiiviste lähes kiehuvaksi ja lisää punaviini. Lämmitä, mutta muista etanolin haihtumispiste 78,37 °C. Kaada kuppeihin tai laseihin ja lisää kuhunkin muutama tippa katkeroa ja loraus Grand Marnieria. Se tuo mukavan sitruksen maun juomaan. Jos haluat terästää koko glögin, suosittelen jaloviinaa omantunnon mukaan.

Hyvää joulua!

© Kai Kilpinen 2010

Ambrosia 

Valmistettu 11.12.2010 vaimoni ystävättärille 

Lasi: valkoviinilasi

Ainekset:

4,5 cl brandya (Monnet V.S.)

4,5 cl calvadosia (Château de Breuil V.S.O.P.)

1 tl vadelmasiirappia (Monin Framboise)

kylmää shamppanjaa (Monthuys Brut Reserve)

tuoreita vadelmia

Ravista viinakset ja siirappi. Kaada jäähdytettyyn lasiin ja lisää shamppanja. Juoma kuohuu erittäin helposti, joten kaada varovasti. Lisää pari vadelmaa.

Väri punertavan ruskea, tuoksussa vadelmaa ja omenaa. Maku omenainen, vadelman jää sivuun. Ehkäpä itse tehdyllä vadelmasiirapilla maku olisi vahvempi. Onnistunut liitto, vaikka sekoitus onkin melkoisen tuju. Loppukesän juhlien alkumaljaksi, kun kaikki ovat jo kyllästyneet litkimään halpaa kuohuviiniä.

Tein myös hieman miedomman version, jossa viinaksia oli vain 2 + 2 cl ja vadelmasiirappia oli 2 tl. Tein ne shamppanjahuiluihin. Vastaanotto oli myönteinen.

Ambrosia oli kreikkalaisessa mytologiassa jumalten ravintoa, siis sopiva nimi shamppanjadrinkille. En löytänyt Ambrosiaa lähteistäni, mutta juoman koostumus on selvästi klassinen. Se on selvästi shamppanja-cocktailin sukua, ja siitä kehitelty. Shamppanjaa lisäiltiin liberaalisti cocktaileihin ennen kieltolakia ja jostain näistä syntyi aivan legitiimejä jälkipolville säästyneitä sekoituksia. Kannattaa muuten testata shamppanjahuntua (pieni tujaus) esimerkiksi Manhattaniin. Se ei pelkästään maistu erinomaiselta, vaan saa myös olon tuntumaan ihastuttavan dekadentilta.

© Kai Kilpinen 2010

Amer Picon Cocktail 

Nautittu 19.12.2010 lumipyryn kunniaksi 

Lasi: cocktail

Ainekset:

6 cl Amer Piconia

3 cl sitruunan mehua

1 tl grenadiinia (Monin Pomegranate)

Väri ruskea ja melko luotaantyöntävä. Tuoksussa sitrusta ja Piconin mausteita. Maku raikas, sitruunainen, mukana katkeron mausteisuus, kuten tuoksusta osasi jo odottaa. Jos pidät Camparista, pidät varmasti myös tästä.

Amer Picon Cocktail lienee yksi näistä sekoituksista. Amer Picon on 1837 syntynyt ranskalainen katkero, jonka makuaineita ovat pomeranssi, kiniini ja katkerokasvit. Se oli suosittu juomasekoitusten ainesosa aina kieltolakiin saakka. Amer Picon Cocktail lienee yksi näistä sekoituksista. Kieltolain kumoamisen jälkeen Piconia ei enää samaan tapaan viety Amerikkaan, joten se unohtui baarimikoilta melko tehokkaasti. Euroopassakin sen käyttö taantui ja yksinkertaistui. Lisäksi juomaa laimennettiin 1970-luvulla 35 prosentista 21 prosenttiin. Sillä oli (kuuleman mukaan) vaikutusta makuunkin. Tunnetuin Picon –pohjainen juoma on Picon Punch, joka on erityisen suosittua baskien keskuudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti