![]() |
(c) Fredrik Lindblad |
Tällä viikolla kehotan lukijoita nostamaan takapuolensa penkistä ja lähtemään baariin. Ja nimenomaan cocktail-baariin.
Ravintola Teatterissa Helsingissä järjestetään tänä syksynä Cocktail Battle –nimellä baarimestareiden kilpailu. Suomen parhaimmisto kilpailee nopeudessa, näyttävyydessä ja tietysti laadussa. Alkukilpailu käytiin 28.9.2010, jolloin jatkoon meni kahdeksan joukkuetta. 1. osakilpailu pidetään 12.10 ja 2. osa 26.10. Semifinaali on 9.11. ja loppukilpailu 23.11. En itse päässyt alkuerään, enkä valitettavasti pääse 1. osakilpailuunkaan, mutta loput aion käydä katsomassa silmä kovana. Ja raportoin tietysti kilpailun sykkeestä Kimaran lukijoille. Sillä välin käykää tutustumassa Cocktail Battlen sivuihin netissä ja Facebookissa.
Cin cin!
© Kai Kilpinen 2010 |
Allegheny
Nautittu 11.9.2010 ystävien seurassa
Lasi: Cocktail
Ainekset:
4,5 cl bourbonia (Knob Creek)
3 cl kuivaa vermuttia (Noilly Prat)
1 rl karhunvatukka brandya (Edmond Briottet Crème de Mûre)
1 tl sitruunan mehua
sitruunakiehkura
Ravista, kaada jäähdytettyyn cocktail-lasiin. Koristele sitruunankuorella.
Kauniin punainen, tuoksussa vermutin mausteisuutta ja bourbonin makeutta. Maku on marjaisa, ei liian makea. Viski ja karhunvatukka sopivat yllättävänkin hyvin yhteen. Tätä voisi testata myös mesimarjalla tai muulla voimakkaalla metsämarjalla.
Allegheny lienee nimetty samannimisen vuoriston ja joen mukaan. Vuoristo on lounainen osa Appalakkeja ja ulottuu Marylandista Virginiaan. Nimi tulee lanape- intiaaneista, jotka kutsuivat jokea omalla kielellään ”hyväksi joeksi”. Se kääntyi ranskalaisten turkiskauppiaiden suussa yllämainittuun muotoon.
Allegheny -vuorten takana on vanha Bourbonin piirikunta, jossa amerikkalainen viski syntyi. Nykyisin bourbonia tehdään Tennesseessä, eikä aikoinaan niin laajan Bourbonin alueella ole yhtään viskitislaamoa. Samalla alueella on varmasti kasvanut myös runsaasti karhunvatukkaa, joten näiden kahden yhdistävän juoman nimeäminen ei varmaankaan ollut vaikeaa.
Nautittu 11.9.2010 ystävien seurassa
Lasi: Cocktail
Ainekset:
4,5 cl bourbonia (Knob Creek)
3 cl kuivaa vermuttia (Noilly Prat)
1 rl karhunvatukka brandya (Edmond Briottet Crème de Mûre)
1 tl sitruunan mehua
sitruunakiehkura
Ravista, kaada jäähdytettyyn cocktail-lasiin. Koristele sitruunankuorella.
Kauniin punainen, tuoksussa vermutin mausteisuutta ja bourbonin makeutta. Maku on marjaisa, ei liian makea. Viski ja karhunvatukka sopivat yllättävänkin hyvin yhteen. Tätä voisi testata myös mesimarjalla tai muulla voimakkaalla metsämarjalla.
Allegheny lienee nimetty samannimisen vuoriston ja joen mukaan. Vuoristo on lounainen osa Appalakkeja ja ulottuu Marylandista Virginiaan. Nimi tulee lanape- intiaaneista, jotka kutsuivat jokea omalla kielellään ”hyväksi joeksi”. Se kääntyi ranskalaisten turkiskauppiaiden suussa yllämainittuun muotoon.
Allegheny -vuorten takana on vanha Bourbonin piirikunta, jossa amerikkalainen viski syntyi. Nykyisin bourbonia tehdään Tennesseessä, eikä aikoinaan niin laajan Bourbonin alueella ole yhtään viskitislaamoa. Samalla alueella on varmasti kasvanut myös runsaasti karhunvatukkaa, joten näiden kahden yhdistävän juoman nimeäminen ei varmaankaan ollut vaikeaa.
Allen Cocktail
Nautittu 11.9.2010 ystävien seurassa
Lasi: Cocktail
Ainekset:
4,5 cl giniä (Black Friars Plymouth Navy Strengt)
1,5 cl Maraschino likööriä (Luxardo)
1 ½ tl sitruunan mehua
Ravista ja kaada kylmään lasiin.
Tuoksussa kirsikkaa sekä ginin mausteita. Väri lähes kirkas. Maistuu hieman karvaalta maraschino-kirsikoiden ja sitruunan vaikutuksesta. Vahva gini sopii tähän, sillä juoma on vahvojen juomien aikakaudelta. Historiallinen makuelämys cocktail-afficionadolle.
Allen (Special) Cocktail löytyy Savoy Cocktail Bookista. Siinä kehotetaan käyttämään juuri Plymouth Giniä. Se, kehen juoman nimi mahdollisesti viittaa, ei ole tiedossani.
Nautittu 11.9.2010 ystävien seurassa
Lasi: Cocktail
Ainekset:
4,5 cl giniä (Black Friars Plymouth Navy Strengt)
1,5 cl Maraschino likööriä (Luxardo)
1 ½ tl sitruunan mehua
Ravista ja kaada kylmään lasiin.
Tuoksussa kirsikkaa sekä ginin mausteita. Väri lähes kirkas. Maistuu hieman karvaalta maraschino-kirsikoiden ja sitruunan vaikutuksesta. Vahva gini sopii tähän, sillä juoma on vahvojen juomien aikakaudelta. Historiallinen makuelämys cocktail-afficionadolle.
Allen (Special) Cocktail löytyy Savoy Cocktail Bookista. Siinä kehotetaan käyttämään juuri Plymouth Giniä. Se, kehen juoman nimi mahdollisesti viittaa, ei ole tiedossani.
Tyyli säilyy hyvänä mutta dokaamisen vauhti hiipuu
VastaaPoista2 paukkua kuussa = 55 vuotta
1 paukku viikossa = 25 vuotta - parempi projekti
Tässä voi kuule tulla sulle vaikka ysikymppisenä dementiaalinen unohdus tai lääkäri kieltää juomisen, välillä voi tulla kieltolaki, kommunismi tai aakkosten järjestys vaihtua.