sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Osa 8: Kilpailun huumaa - Allegheny ja Allen Cocktail

(c) Fredrik Lindblad


Tällä viikolla kehotan lukijoita nostamaan takapuolensa penkistä ja lähtemään baariin. Ja nimenomaan cocktail-baariin.

Ravintola Teatterissa Helsingissä järjestetään tänä syksynä Cocktail Battle –nimellä baarimestareiden kilpailu. Suomen parhaimmisto kilpailee nopeudessa, näyttävyydessä ja tietysti laadussa. Alkukilpailu käytiin 28.9.2010, jolloin jatkoon meni kahdeksan joukkuetta. 1. osakilpailu pidetään 12.10 ja 2. osa 26.10. Semifinaali on 9.11. ja loppukilpailu 23.11. En itse päässyt alkuerään, enkä valitettavasti pääse 1. osakilpailuunkaan, mutta loput aion käydä katsomassa silmä kovana. Ja raportoin tietysti kilpailun sykkeestä Kimaran lukijoille. Sillä välin käykää tutustumassa Cocktail Battlen sivuihin netissä ja Facebookissa.

Cin cin!

© Kai Kilpinen 2010

Allegheny

Nautittu 11.9.2010 ystävien seurassa 
Lasi: Cocktail

Ainekset:

4,5 cl bourbonia (Knob Creek)

3 cl kuivaa vermuttia (Noilly Prat)

1 rl karhunvatukka brandya (Edmond Briottet Crème de Mûre)

1 tl sitruunan mehua

sitruunakiehkura

Ravista, kaada jäähdytettyyn cocktail-lasiin. Koristele sitruunankuorella.

Kauniin punainen, tuoksussa vermutin mausteisuutta ja bourbonin makeutta. Maku on marjaisa, ei liian makea. Viski ja karhunvatukka sopivat yllättävänkin hyvin yhteen. Tätä voisi testata myös mesimarjalla tai muulla voimakkaalla metsämarjalla.

Allegheny lienee nimetty samannimisen vuoriston ja joen mukaan. Vuoristo on lounainen osa Appalakkeja ja ulottuu Marylandista Virginiaan. Nimi tulee lanape- intiaaneista, jotka kutsuivat jokea omalla kielellään ”hyväksi joeksi”. Se kääntyi ranskalaisten turkiskauppiaiden suussa yllämainittuun muotoon.

Allegheny -vuorten takana on vanha Bourbonin piirikunta, jossa amerikkalainen viski syntyi. Nykyisin bourbonia tehdään Tennesseessä, eikä aikoinaan niin laajan Bourbonin alueella ole yhtään viskitislaamoa. Samalla alueella on varmasti kasvanut myös runsaasti karhunvatukkaa, joten näiden kahden yhdistävän juoman nimeäminen ei varmaankaan ollut vaikeaa.

© Kai Kilpinen 2010
Allen Cocktail 

Nautittu 11.9.2010 ystävien seurassa

Lasi: Cocktail

Ainekset:

4,5 cl giniä (Black Friars Plymouth Navy Strengt)

1,5 cl Maraschino likööriä (Luxardo)

1 ½ tl sitruunan mehua

Ravista ja kaada kylmään lasiin.

Tuoksussa kirsikkaa sekä ginin mausteita. Väri lähes kirkas. Maistuu hieman karvaalta maraschino-kirsikoiden ja sitruunan vaikutuksesta. Vahva gini sopii tähän, sillä juoma on vahvojen juomien aikakaudelta. Historiallinen makuelämys cocktail-afficionadolle.

Allen (Special) Cocktail löytyy Savoy Cocktail Bookista. Siinä kehotetaan käyttämään juuri Plymouth Giniä. Se, kehen juoman nimi mahdollisesti viittaa, ei ole tiedossani.

1 kommentti:

  1. Tyyli säilyy hyvänä mutta dokaamisen vauhti hiipuu

    2 paukkua kuussa = 55 vuotta
    1 paukku viikossa = 25 vuotta - parempi projekti

    Tässä voi kuule tulla sulle vaikka ysikymppisenä dementiaalinen unohdus tai lääkäri kieltää juomisen, välillä voi tulla kieltolaki, kommunismi tai aakkosten järjestys vaihtua.

    VastaaPoista