sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Osa 6: Sisko ja sen veli - Alexander ja Alexander’s Sister



© Kai Kilpinen 2010
Jatkamme tälläkin kertaa cocktail-välineistä. Taisin muuten väittää viime kerralla, että ravistinta on vaikea korvata. Vedän sanani takaisin, sillä tänä viikonloppuna valmistin vieraisilla kelpo cocktailit kannellisessa mittalasissa. Onnistuneen kokeilun jälkeen en aio kuitenkaan luopua omasta shakeristäni.

Baarilusikka on pitkällä kierteisellä varrella varustettu lusikka (kuva yllä). Varren kierteisyys helpottaa sekoittamista (palataan tekniikkaan myöhemmin). Usein lusikan yläpäässä on pieni murskain, jolla voi tarvittaessa painella rikki limetin tai marjoja. Kunnon muussaamiseen kannattaa hankkia erillinen puinen cocktail-nuija.

© Kai Kilpinen 2010

Sekoituslasi on noin puoli litraa vetävä ylöspäin laajeneva lasi, jossa voi olla kaatonokka. Jos olet hankkinut boston shakerin, on sinulla sekoituslasi jo valmiina. Valmistettaessa useita eri juomia samaan aikaan voi useammasta sekoituslasista olla iloa. Isoja cocktail-kutsuja järjestävän kannattaakin harkita metallisen ravistimen, bostonilaisen sekä erillisen sekoituslasin hankintaa. Näin käytössä on helposti kaksi ravistinta tai kaksi sekoituslasia. Omani on Beefeaterin mainoslahja 1960-luvulta, kirpputorilöytö vuosien takaa. Siinä on kaatonokka, mikä helpottaa kaatamista. Paksu lasi tekee siitä tukevan ja kestävän.


Eräs sekoituslasin variantti on niin sanottu martinikannu. Se on korkea lasinen kannu, johon useimmiten kuuluu pitkä lasinen sekoitustikku. Martinikannut olivat suosittuja 1950-luvulla. Ne olivat tarkoitettu käytettäväksi vieraiden nähden, joten ne ovat kauniita design-esineitä. Lasitikku ei ole yhtä kätevä sekoittamisessa kuin baarilusikka, mutta tyylitietoinen isäntä/emäntä käyttää mielellään martinikannua cocktaileja tarjotessaan.


Skål!

© Kai Kilpinen 2010
Alexander
Nautittu 19.8.2010 syntymäpäivän kunniaksi

Lasi: Cocktail
Ainekset:
3 cl giniä (Tanqueray Export)
3 cl Crème de Cacao (Edmond Briottet Crème de Cacao Blanc)
3 cl kuohukermaa
muskottipähkinää maun mukaan.

Ravista ja kaada jäähdytettyyn lasiin. Raasta muskottipähkinää päälle.

Väri puhtaan valkoinen, johon muskotti tuo mukavan maanläheisen kontrastin. Tuoksuu maitosuklaan ja viinan yhdistelmältä. Maku on jännittävä: gini ja suklaa, joita ei ensi alkuun kuvittelisi pariksi, sointuvat toisiinsa kauniisti ja muskotti tuo eksoottisen muiston aina maustesaarilta asti. Alkoholi puskee hieman läpi, mutta se lienee vain 47,5% ginin ansio – tai vika. En kuitenkaan halunnut käyttää Bombay Sapphirea sen voimakkaan mausteisuuden vuoksi. Kevyempi 40% gini olisi varmasti täydellinen tähän juomaan. En ole mikään suuri kermacocktailien ystävä, mutta yhdistelmä toimii.

© Kai Kilpinen 2010

Alexander’s Sister
Nautittu 25.8.2010 iltatuimaan

Lasi: Cocktail
Ainekset:
4,5 cl giniä (Bombay Sapphire)
3 cl Crème de Menthe (Edmond Briottet Menthe Verte)
3 cl kuohukermaa
muskottipähkinää maun mukaan.

Ravista ja kaada jäähdytettyyn lasiin. Raasta muskottipähkinää päälle.

Väri pastellivihreä, kuin suoraan 50-luvulta. Tuoksussa minttulikööri dominoi. Tämä maku ei pääse yllättämään: kerman ja mintun yhdistelmä toimii aina. Lisänä vielä gini, joka tuo pienen yrttisen lisänsä hyvälaatuiseen minttulikööriin Muskotin voisi hyvin jättää tästä pois ja koristella vaikka pienellä mintun oksalla, josta tulisi upea tuoksu juotaessa. Sisko toimii ja vielä paremmin kuin veljensä.
Molempia juomia voi tehdä värittömistä tai värillisistä likööreistä. Itse päätin tehdä Alexanderin värittömästä likööristä ja säästää värillisen Brandy Alexanderia varten. Siten saan kolme eri väriyhdistelmää!
Aleksanteri ja siskonsa ovat olleet olemassa jo ennen kieltolakia. Harry Craddockilla sisaruksia on kolme, No. 1, No. 2 ja Sister. Kakkonen on se, jonka tunnemme Brandy Alexanderina. Savoyn baarin valtias teki Alexanderistaan vahvempaa ja siskosta tasasuhteista, muuten ohjeet ovat samat. Ehkäpä sisko oli tarkoitettu naisille, sillä Craddock neuvoo leikkisästi ladyjä välttämään juomaa mahdollisimman usein.

Muista muuten käyttää aina kokonaista muskottipähkinää. Niitä saa mauste- ja etnisistä kaupoista, sillä kummallisen uskomuksen, että muskottipähkinä olisi lievästi huumaavaa vuoksi tavalliset ruokakaupat eivät muskottipähkinöitä myy.

1 kommentti:

  1. Hyvää läppää! Muskottipähkinä on tosin ihan oikeasti huumaava, kokonaisen muskottipähkinän myyntiä koskeva viranomaissuositus annettiin joskus 90-luvulla kun mm. vantaalaisteinit käyttivät sitä huumeena ja päätyivät tehohoitoon. Etnisten kauppojen lisäksi kokonaisia pähkinöitä saa lähiulkomailta Virosta, Latviasta ja Ruotsista joka marketin hyllystä - ja luontevasti viinaostosten yhteydessä voi hoitaa tämänkin hankinnan.

    VastaaPoista