keskiviikko 1. syyskuuta 2010

Osa 5: Shake, Rattle’n ’Roll - Alaska ja Albemarle Fizz



© Kai Kilpinen 2010

Ensimmäisessä osassa esittelin kotibaarin perustamista mahdollisimman pienellä vaivalla. Jos harrastaja kuitenkin haluaa nähdä hieman vaivaa, kuten ainakin harrastuksen edetessä käy, niin muutama perustyökalu kannattaa hommata: Ravistin, sekoituslasi, baarilusikka, cocktailsiivilä sekä viinamitta. Käsitellään niitä seuraavissa blogeissa.

Ravistin eli shaker on näistä se, joka on vaikein, jos ei mahdoton korvata. Olkoon se siis ensimmäinen hankinta. Ravistimia on kahta perusmallia, metallinen kolmiosainen cocktail shaker sekä lasi- ja metallipuoliskoista koostuva boston shaker. Kuten cocktailien maailmassa usein käy, Bostonin kaupunkiin viittaava nimi jää epäselväksi. Nimitys on kuitenkin peräisin Englannista, jossa mallia kutsuttiin myös ”Cobbler Shakeriksi". Tosin joidenkin lähteiden mukaan britit kutsuivat juuri kokonaan metallista mallia bostonilaiseksi. Tiedä heitä sitten. Joka tapauksessa cocktailien kultamailla Amerikassa lasin ja metallin yhdistelmästä tuli baarien ja saluunojen vakiotyökalu 1860-luvulta alkaen. Toimintaperiaate on yksinkertainen: hieman suurempi metalliosa asetetaan lasiosan päälle, lyödään kiinni ja ravistetaan. Kun ravistimessa olevat jäät kylmentävät sisällä olevan ilman, syntyy tyhjiö, joka pitää puoliskot tiivisti kiinni toisissaan.  

Metallinen ”cocktail shaker” on aito amerikkalainen keksintö vuodelta 1884. Brooklynilainen Edward Hauck patentoi nykyäänkin tunnetun mallin, jossa on astia, siivilä ja korkki. Se sai jonkin verran suosiota kotimaassaan, mutta erityisesti brittibaarimikot innostuivat tästä uudesta laitteesta. Alkujaan ravistimet valmistettiin messinkistä, tinasta tai erilaisista sekoitemetalleista. Parhaissa hotelleissa ravistimet olivat puhdasta hopeaa. Ruostumaton teräs tuli mukaan vasta juuri ennen kieltolakia. 1920- ja -30-luvuilla nousi suosioon malli, jossa astia oli lasia ja siihen oli kiinnitettu siivilä- ja korkkiosat. Eräs nykyään kadonnut mukaelma kolmiosaisesta ravistimesta oli ”teepannuksi” kutsuttu suuri ravistin. Se oli tilavuudeltaan sopiva usealle annokselle samaan aikaan ja yleensä siinä oli myös kahva ja nokka. Ulkoisesti ne näyttivät siveelliseltä tee- tai kahvipannulta, ei syntiseltä viinasekoittimelta!

On makuasia kumpaa mallia suosii, mutta bostonilaisen puolesta puhuu sen monikäyttöisyys: lasiosan vuoksi erillistä sekoituslasia ei välttämättä tarvita. Metallisessa taas on lähes aina siivilä sisään rakennettuna, joten erillistä ei ravistettaessa tarvita. Itse olen perinteiden kannattaja ja käytän metallista ravistinta, jonka olen joskus aikoinaan saanut lahjaksi. Vanhoja hienoja ravistimia löytyy silloin tällöin antiikkiliikkeistä tai kirpputoreilta. Kannattaa tarkistaa niiden sisäpuolen kunto, jos aikoo käyttää sitä tositoimissa. Huonokuntoisen, mutta kauniin voi silti hankkia koristamaan kotibaaria muutaman klassisen cocktail-lasin kanssa.

Kippis!

© Kai Kilpinen 2010

Alaska
Nautittu 3.7.2010 vaimon kanssa

Lasi: Cocktail

Ainekset:

6 cl giniä (Bombay Sapphire)

1,5 cl vihreää Chartreusea

3 tujausta orange bittersiä (Regan’s N:o 6)

sitruunankuoriviipale

Sekoita ainekset (ilman sitruunankuorta) ja kaada jäähdytettyyn lasiin. Koristele sitruunankuorella.
Väri kirkas, vihreään taittuva. Tuoksu hyvin yrttinen. Chartreuse peittää muut maut alleen ja tuntuu vahvistavan alkoholista vaikutelmaa entisestään. Juoman hieman lämmettyä yrttisyys ja suorastaan kitkerä maku nousevat vielä enemmän esiin. Lopulta juoma jää lasiin ja saa tuomion: lähes juomakelvoton.

Muissa ohjeissa Alaska tehdään keltaisesta Chartreusesta, joka on miedompaa maultaan sekä alkoholiprosentiltaan. Myös giniä on yleensä vähemmän. Gary Regan kehottaa myös valitsemaan giniksi mieluummin esim. Tanquerayn kuin mausteisen Bombay Sapphiren. Kunhan saan käsiini keltaista Chartreusea, raportoin paraneeko Alaska sillä.

Alaska ei nimestään huolimatta ole kotoisin pohjan perukoilta , vaan ainakin Harry Craddockin mukaan juoma on peräisin Etelä-Carolinasta.

© Kai Kilpinen 2010

Albemarle Fizz
Nautittu 18.8.2010 töiden jälkeen

Lasi: Highball
Ainekset:

6 cl giniä (Tanqueray)

1,5 cl sitruunan mehua

1 tl vadelmasiirappia

tujaus Framboisea (Edmond Briottet)

soodavettä

Ravista ainekset, soodavettä lukuun ottamatta, jäämurskan kera. Kaada jäillä täytettyyn lasiin ja täytä kivennäisvedellä.

Väri hieman punaiseen vivahtava. Tuoksussa sitrusta ja vadelmaa. Erittäin raikas maku, sopii kesäjuomaksi. Vadelmasiirappi tuo juuri sopivasti makeutta juomaan.

Albemarle Fizz on hyvin onnistunut versio klassisesta Gin Fizzistä ja se löytyy ainakin Savoy Cocktail Bookista. Viittaako Albemarle paikkakuntaan Englannissa vai Yhdysvalloissa vaiko peräti Konfederaation sotalaivaan, jää hämärän peittoon. Voimme kuitenkin veikata, että samanlaista juomaa nautittiin jo 1880-luvulla, jolloin fizzit tulivat muotiin. Vadelmasiirappi on myös aina kuulunut mixologien lempimakeuttajiin, joten voimme perustellusti osoittaa juoman olevan toissa vuosisadalta. Suositeltava kesäherkku!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti