torstai 8. syyskuuta 2011

Osa 21: Sihisevä paluu – Apple Blow Fizz ja Apple Fizz


Rakkaat lukijani, kiitos kärsivällisyydestänne. Muuttotauoksi tarkoitettu pieni katkos venähti kuukausien mittaiseksi kesä-/loma-/laiskuusbreikiksi. Mutta olen palannut vanhoin kujein ja entistä ehompana.

Latteudet sikseen ja asiaan. Taukoni ei koskenut onneksi juomien tekemistä ja nauttimista, eli pääsemme takaisin vauhtiin heti miten. 13 vuoden tavoitteestani olen jo luopunut, mutta loppuun asti mennään.

Tämänkertaiset juomamme sihisevät. Fizzien tarina liittyy yhteen kivennäisvesien ja sifonien historiaan. Tuntuu hyvin luonnolliselta, että 1800-luvun puolivälin baarimikot keksivät lisätä sekoituksiinsa poreilevaa vettä, mikä teki niistä virkistävämpiä ja mikä vielä tärkeämpää, helpommin juotavia. Fizzejä pidettiin aluksi erityisesti krapularyyppyinä, markkinoitiinhan monia kivennäisvesiä juuri terveydelle suotuisten ominaisuuksiensa perusteella. Professori Jerry Thomas esittelee Bon-Vivant’s Guidensa sivuilla useitakin fizzejä.

Fizzin perusaineet ovat viinas, sitruunanmehu ja sokeriliemi. Ne ravistetaan, kaadetaan lasiin ja lisätään kupliva vesi. Jäitä ei lasiin kannata lisätä, sillä krapularyyppi nautitaan aina pikapikaa. Fizziin voidaan lisätä myös kananmunaa , useimmiten valkuaista (Silver Fizz) mutta myös keltuaista käytetään (Golden Fizz). Myös kerma on monien hienojen fizzien raaka-aine. Kuuluisassa Ramos Gin Fizzissä on sekä valkuaista että kermaa ja sen ravistamisessa menee tovi jos toinenkin. Lopputulos on kuitenkin kipeiden käsivarsien arvoinen.

Bottoms up!

©Kai Kilpinen 2011

Apple Blow Fizz

Nautittu uudella parvekkeella 4.6.2011

Lasi: highball

Ainekset:

9 cl calvadosta (Château de Breuil V.S.O.P.)

1 tl sokerilientä

½ tl sitruunan mehua

munanvalkuainen

kivennäisvettä

Kaada ainekset kivennäisvettä lukuun ottamatta jäillä täytettyyn ravistimeen. Ravista aineksia voimakkaasti noin minuutin ajan. Kaada [jäillä täytettyyn] lasiin.

Väri on hailakan rusehtava (siksi ruskea lasi sopii hyvin). Omenainen tuoksu, jota valkuainen hieman peittää. Maku on raikas ja hedelmäinen, kirpeä ja makea samaan aikaan. Valkuaisesta tulee mukavan pehmeä suutuntuma. Vaahto laskee nopeasti, siksi juoma tulee juoda nopeasti. Tosin tällä alkoholimäärällä päihtymys iskee nopeasti. Viinaksen määrän voi helposti vähentää puoleen ja käyttää hieman pienempää lasia. Suosittelen jättämään lasista jäät pois ja mieluummin jäähdyttää lasin.

Apple Blow Fizz löytyy Savoy Cocktail Bookista lähes tällaisenaan. Craddock on kerännyt kirjaansa yhteensä lähes kolmekymmentä fizziä omaan osioonsa.

©Kai Kilpinen 2011

Apple Fizz

Nautittu uudella parvekkeella 4.6.2011

Lasi: highball

Ainekset:

6 cl calvadosta (Château de Breuil V.S.O.P.)

12 cl omenamehua (italialainen kirkas luomumehu)

½ tl sitruunan mehua

kivennäisvettä

sitruunasiivu

Kaada ainekset jäillä täytettyyn lasiin ja sekoita. Koristele sitruunalla.

Väri voimakkaan ruskea, tuoksu on ylikypsän omenan. Maku on turhan makea, sitruunan kirpeys jää omenan varjoon. Käyttämäni mehu oli ehkä tässä syyllinen imelyyteen, omasta tuorepuristetusta mehusta tehtynä tämä voi olla todellinen herkku. Silloin valmistaisin juoman kuitenkin ravistamalla ja jättäisin jäät pois jäähdytetystä lasista.

Kuten huomaamme, tämä ei ole aito fizz, sillä sitä ei ole ravistettu.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti