tiistai 20. syyskuuta 2011

Osa 22: Lentävä kalakukko - Apple Brandy Highball ja Apple Pie




Tarkkaavaisimmat lukijani huomaavat, että viikon ensimmäinen drinkki on melkoisen yksinkertainen. Viinas ja laimentava mikseri, siinä highballin ohje. Itse asiassa suomalaisten todennäköisesti eniten nauttima juomasekoitus, kirkas viina (itsetehdyllä) puolukkamehulla, voitaisiin nimetä vaikka Red Berry Highballiksi. Kuulostaa hienommalta kuin kossu-puolukka, eikö vain?

Kaikkia highballeja ei kuitenkaan nimetä highballeiksi. Ehkä tunnistatte seuraavat klassiset highballit: Gin and Tonic, Screwdriver ja Tequila Sunrise? Kaikissa on viinas ja mikseri korkeassa lasissa jäiden kera, siis highball!

Vaikka veden ja viinan yhdistäminen ei vaadi kovin suurta luovuutta, väittää silti eräs Patrick Gavin Duffy tuoneensa highballin Amerikkaan vuonna 1895. Voi olla, että hän on keksinyt nimetä sekoituksensa highballiksi, mutta samanlaisia sekoituksia on tehty siitä lähtien kun tislaamistaito on keksitty.

High Ball terminä tulee rautateiltä. Höyryveturin veden määrää tarkasteltiin mittarista, jossa pallo nousi veden mukana. Kun pallo oli ylhäällä, annettiin merkki: kaksi lyhyttä ja yksi pitkä vihellys. Ja täyttä höyryä eteenpäin!

Yllä oleva upea valokuva on O. Winston Linkin "Birmingham Special Gets the High Ball at Rural Retreat" sarjasta "The Last Steam Railroad in America", 1957

Töttöröö!


© Kai Kilpinen 2011


Apple Brandy Highball

Nautittu ystävien kera 21.6.2011

Lasi: highball

Ainekset:

6 cl Apple Jack (Laird’s)

kivennäisvettä

sitruunan siivu

Rakenna lasiin jäiden päälle ja sekoita. Koristele.

Väri hailakan ruskea. Tuoksu omenainen, johon sekoittuu sitruunan happo. Maku on juuri sitä mitä odottaakin, laimennettu Apple Jack. Perus-Laird’s ei ole kaikkein aromaattisin omenaviina, joten tämä pysyy lähinnä janojuomana. Hyvällä omenaviinalla tämä voisi toimia paremmin.

Kuinka ollakaan, tällä nimellä juomaa ei vanhoista oppaista löydy. Useimmista löytyy yleinen highball-ohje, mutta ei juuri tätä.


© Kai Kilpinen 2011


Apple Pie

Nautittu ystävien kera 21.6.2011

Lasi: cocktail

Ainekset:

6cl vaaleaa rommia (Bacardi)

2,25 cl calvadosta (Château de Breuil V.S.O.P.)

1,5 cl makeaa punaista vermuttia (Carpano Antico)

1 tl sitruunan mehua

tujaus Apricot Brandya (De Kuyper)

tujaus grenadiinia (Monin Pomegranate)

Ravista jäiden kera ja siilaa jäähdytettyyn lasiin.

Väri on juomassa syvän punainen. Tuoksu on makean omenainen, ehkä jopa onnistuu tuomaan omenapiiraan aromin mieleen. Juoma on makeaa, vaikka rommia ja calvados sitä leikkaavatkin. Sadonkorjuujuhlan alkumaljaksi värinsä takia.


Apple Pie löytyy Craddockin Savoy Cocktail Bookista, joskin hieman eri suhteilla: rommia ja calvadosta on yhtä paljon.

torstai 8. syyskuuta 2011

Osa 21: Sihisevä paluu – Apple Blow Fizz ja Apple Fizz


Rakkaat lukijani, kiitos kärsivällisyydestänne. Muuttotauoksi tarkoitettu pieni katkos venähti kuukausien mittaiseksi kesä-/loma-/laiskuusbreikiksi. Mutta olen palannut vanhoin kujein ja entistä ehompana.

Latteudet sikseen ja asiaan. Taukoni ei koskenut onneksi juomien tekemistä ja nauttimista, eli pääsemme takaisin vauhtiin heti miten. 13 vuoden tavoitteestani olen jo luopunut, mutta loppuun asti mennään.

Tämänkertaiset juomamme sihisevät. Fizzien tarina liittyy yhteen kivennäisvesien ja sifonien historiaan. Tuntuu hyvin luonnolliselta, että 1800-luvun puolivälin baarimikot keksivät lisätä sekoituksiinsa poreilevaa vettä, mikä teki niistä virkistävämpiä ja mikä vielä tärkeämpää, helpommin juotavia. Fizzejä pidettiin aluksi erityisesti krapularyyppyinä, markkinoitiinhan monia kivennäisvesiä juuri terveydelle suotuisten ominaisuuksiensa perusteella. Professori Jerry Thomas esittelee Bon-Vivant’s Guidensa sivuilla useitakin fizzejä.

Fizzin perusaineet ovat viinas, sitruunanmehu ja sokeriliemi. Ne ravistetaan, kaadetaan lasiin ja lisätään kupliva vesi. Jäitä ei lasiin kannata lisätä, sillä krapularyyppi nautitaan aina pikapikaa. Fizziin voidaan lisätä myös kananmunaa , useimmiten valkuaista (Silver Fizz) mutta myös keltuaista käytetään (Golden Fizz). Myös kerma on monien hienojen fizzien raaka-aine. Kuuluisassa Ramos Gin Fizzissä on sekä valkuaista että kermaa ja sen ravistamisessa menee tovi jos toinenkin. Lopputulos on kuitenkin kipeiden käsivarsien arvoinen.

Bottoms up!

©Kai Kilpinen 2011

Apple Blow Fizz

Nautittu uudella parvekkeella 4.6.2011

Lasi: highball

Ainekset:

9 cl calvadosta (Château de Breuil V.S.O.P.)

1 tl sokerilientä

½ tl sitruunan mehua

munanvalkuainen

kivennäisvettä

Kaada ainekset kivennäisvettä lukuun ottamatta jäillä täytettyyn ravistimeen. Ravista aineksia voimakkaasti noin minuutin ajan. Kaada [jäillä täytettyyn] lasiin.

Väri on hailakan rusehtava (siksi ruskea lasi sopii hyvin). Omenainen tuoksu, jota valkuainen hieman peittää. Maku on raikas ja hedelmäinen, kirpeä ja makea samaan aikaan. Valkuaisesta tulee mukavan pehmeä suutuntuma. Vaahto laskee nopeasti, siksi juoma tulee juoda nopeasti. Tosin tällä alkoholimäärällä päihtymys iskee nopeasti. Viinaksen määrän voi helposti vähentää puoleen ja käyttää hieman pienempää lasia. Suosittelen jättämään lasista jäät pois ja mieluummin jäähdyttää lasin.

Apple Blow Fizz löytyy Savoy Cocktail Bookista lähes tällaisenaan. Craddock on kerännyt kirjaansa yhteensä lähes kolmekymmentä fizziä omaan osioonsa.

©Kai Kilpinen 2011

Apple Fizz

Nautittu uudella parvekkeella 4.6.2011

Lasi: highball

Ainekset:

6 cl calvadosta (Château de Breuil V.S.O.P.)

12 cl omenamehua (italialainen kirkas luomumehu)

½ tl sitruunan mehua

kivennäisvettä

sitruunasiivu

Kaada ainekset jäillä täytettyyn lasiin ja sekoita. Koristele sitruunalla.

Väri voimakkaan ruskea, tuoksu on ylikypsän omenan. Maku on turhan makea, sitruunan kirpeys jää omenan varjoon. Käyttämäni mehu oli ehkä tässä syyllinen imelyyteen, omasta tuorepuristetusta mehusta tehtynä tämä voi olla todellinen herkku. Silloin valmistaisin juoman kuitenkin ravistamalla ja jättäisin jäät pois jäähdytetystä lasista.

Kuten huomaamme, tämä ei ole aito fizz, sillä sitä ei ole ravistettu.