tiistai 10. elokuuta 2010

Osa 3: Mistä hankkia juomia? - Acapulco Clam Digger ja After Dinner Cocktail

© Kai Kilpinen 2010

Cocktailinsa baarissa nauttivan kansalaisen tarvitsee huolehtia vain valuutan riittävyydestä lompakossa, mutta meille kotisekoittajille ainesten saatavuus on ainainen probleema. Rakas monopolimme ei suhtaudu suopeasti cocktailharrastajaan, päätellen ainakin Alkon surkeasta valikoimasta esim. perusliköörien kohdalla. Kaiken kukkuraksi valikoimaa ei voi edes tarkastella verkossa, sillä se olisi jonkun älypään mielestä ”myynninedistämistä”. Verkosta löytyisi tietysti mitä vain juomia, mutta viinapirulta meitä suojelevat poliitikot ovat tehneet alkoholin nettitilaamisesta käytännössä laitonta. Lainkuuliaiset jättävät leikin sikseen tai lähtevät autolla Saksaan, sillä Virostakaan ei kaikkia aineksia tunnu löytyvän. Ruotsin Systembolagetista sen sijaan saa monia cocktailien perusjuomia, kunhan muistaa tilata ne etukäteen johonkin myymälään. Lentokoneella matkaava ei kovin suuria määriä voi tuoda, sillä ruumaan pulloja ei uskalla laittaa ja tunnetusti matkustamoon ei saa viedä kuin kentältä ostettuja juomia. Ja valikoima useimmilla kentillä on lähes yhtä heikko kuin Alkossa.
Mutta hätä ei ole tämännäköinen. Jos katsoo voivansa noudattaa lakia vain soveltuvin osin, löytää internetistä useita hyviä verkkokauppoja, jotka toimittavat juomia myös tänne pohjan perukoille. Kannattaa suosia EU –alueella olevia ja kuriiripalvelua käyttäviä, sillä postikuljetuksissa on suurempi mahdollisuus jymähtää tulliin. Ja tullistahan juomia ei saa pois edes rahalla. Kuljetusmaksut ovat yleensä 20 – 30 euroa + (+1-2 euroa pullo), joten hinnat eivät ole aivan mahdottomia. Kauppoja löytyy useimmista maista, mutta englanniksi palvelevat yleensä vain Britannian liikkeet. Saksaa tai ranskaa taitava pääsee usein halvemmalla, sillä alkoholiverot ovat näissä maissa Britanniaa alemmat. Kannattaa myös muistaa valmistajien omat verkkosivut, vaikka silloin joutuukin näkemään suuremman vaivan.
Eli nyt tilaukset verkossa vetämään ja samalla viestiä Alkoon, että he voisivat perustaa tilausvalikoiman väkeville juomille meitä cocktailharrastajia palvelemaan.
© Kai Kilpinen 2010

Acapulco Clam Digger
Nautittu 16.7.2010 vaimon kanssa
Lasi: On the rocks
Ainekset:
4,5 cl tequila (Sauza Blanco)
18 cl Clamato –mehua (Mott’s)
piparjuurta ¾ rkl
Tabascoa maun mukaan
Worchestershire –kastiketta maun mukaan (Lea & Perrins)
Tilkka sitruunan mehua
sitruunaviipale
Sekoita ainekset jäiden kanssa. Koristele sitruunaviipaleella. Ohje neuvoo käyttämään jäämurskaa, mutta käytin kokonaisia jääpaloja, jotta juoma ei laimenisi liikaa.
Kaunis punainen, mutta piparjuuri tekee juomasta hieman ”epäsiistin” näköisen. Tuoksussa tuoksu vie merren ääreen ja aavikolle. Maku on voimakas, piparjuuri ja Clamaton vieno meren maku tuovat uuden säväyksen vanhaan hyvään viinan ja tomaatin yhdistelmään. Tequila ei oikein pääse oikeuksiinsa muiden vahvojen aineiden kanssa.
Kyseessähän on tequila-versio kanadalaisten suosikkijuoma Caesarista, jota kutsutaan myös nimellä Clamdigger. Clamato on simpukka- ja tomaattimehun raikas yhdistelmä. Suomessa sitä saa mm. Behnfords –kaupasta.
© Kai Kilpinen 2010

After Dinner Cocktail
Nautittu 3.7.2010 vaimon kanssa
Lasi: Cocktail
Ainekset:
3 cl apricot brandy (De Kuyper)
3 cl Cointreau [tai Triple Sec]
yhden limetin mehu
limettisiivu
Ravista ja kaada jäähdytettyyn lasiin. Koristele limettisiivulla.
Itse siivilöin limettimehusta hedelmälihan pois, jotta juomasta tulisi kauniimpi.
Väri kultainen, apricot brandy tuo syvyyttä limetin vihreyteen. Tuoksussa sitrus peittää aprikoosin lähes kokonaan. Maku on hyvin tasapainossa makeuden ja happamuuden välillä. Odotin lähes imelää juomaa, mutta vasta juoman hieman lämmettyä sokerinen raskaus nousee esiin. Myös apricot brandyn karvasmantelinen maku tulee hyvin esiin. Nimensä mukaisesti sopii digestiiviksi. Runsas sokeri käy jälkiruoasta.
Harry Craddockin Savoy Cocktail Book tuntee jopa kolme erilaista After Dinner Cocktailia, joista nyt nautittu muistuttaa läheisesti After Supper Cocktailia. Cointreaun tilalla vain on Curaçaoa ja limettimehua on vähemmän, joten juoma on selkeästi makeampi. Yksi versioista (Special) jättää mehun pois kokonaan! Craddockin After Dinner sisältää kirsikka- ja luumubrandyjä sekä sitruunamehua. After Supper on säilynyt todennäköisesti ainestensa saatavuuden, mutta ennen kaikkea myös parhaan makunsa ansiosta. Nimi vain on ajan saatossa muuttunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti