maanantai 23. elokuuta 2010

Osa 4: Sekoitettuna vai ravistettuna? - A.J. ja Alabama Slammer



Bond vaati saada saada tilata Leiterille Heig-and-Haigin ”on the rocks”, minkä jälkeen hän katsoi baarimikkoa huolellisesti.
”Dry Martini”, hän sanoi. ”Yksi. Syvässä samppanjamaljassa.”
”Oui, monsieur.”
”Hetkinen. Kolme osaa Gordon’sia, yksi vodkaa ja puoli mitallista Kina Lilletiä. Ravistakaa hyvin, kunnes se on jääkylmää, ja lisätkää sitten iso, ohut suikale sitruunankuorta. Tuliko selväksi?”
Kohtaus löytyy Ian Flemingin ensimmäisestä Bond –tarinasta Casino Royale (1954, suom. Risto Raitio). Tästä alkaa 007:n pitkä suhde Martineihin. Suhde, joka on jossain määrin on hämmentänyt suuren yleisön käsitystä tästä cocktailien kuninkaasta.
Ihastuksensa Vesper Lyndin mukaan Bond nimeää tilaamansa juoman Vesperiksi, vaikka Leiter ehdottaa Molotovin Cocktailia. Vesper Lyndin kuoltua ja osoittauduttua kaksoisagentiksi ja petturiksi Bond toteaa lakonisesti ”Ämmän saatana otti ja kuoli”, eikä enää koskaan juo naisen nimikkococktailia.
Vuoden 1958 Tohtori Eissä juoma onkin vaihtunut:
And I would like a medium Vodka dry Martini — with a slice of lemon peel. Shaken and not stirred, please. I would prefer Russian or Polish vodka.” (suomennoksesta on jätetty pois olennainen sitruunankuori)
Tämä on poimittu Bond- elokuviin, joista vuoden 1964 Kultasormessa naseva lausahdus: ”A martini. Shaken, not stirred” kuullaan ensi kerran. Elokuvassa Elät vain kahdesti (1967) Sean Connery ilmeisesti sekosi sanoissaan ja tilasi Martininsa sekoitettuna, ei ravistettuna.
Monet kuvittelevat, että Martini tulee ravistaa, ei sekoittaa, kuten Bond baarimikkoja aina neuvoo. 007 on kuitenkin ehdoton cocktail afficionado (ja Ian Fleming oli myös) ja tietää hyvin miten Martini valmistetaan. Myös Bondin juottolat ovat sitä tasoa, ettei niiden baarimikoille tarvitse kertoa miten juomaklassikko oikeaoppisesti valmistetaan. Bond on erikoisuuden tavoittelija, ja sen vuoksi tilaa juomansa ”ravistettuna, ei sekoitettuna” asiaa painottaakseen.
Peukalosääntönä voidaan pitää siis sitä, että Martinit ja muut pelkkiä viinaksia sisältävät juomat sekoitetaan ja hedelmämehuja, munia, maitotuotteita, kermaliköörejä yms. ravistetaan. Toki tästä säännöstä on poikkeuksia ja kukin mixologi saa valita oman tapansa. Cocktailpoliisi ei tee pidätyksiä tällä perusteella.
© Kai Kilpinen 2010

A.J.
Nautittu 3.7.2010 vaimon kanssa
Lasi: Cocktail
Ainekset:
4,5 cl calvados (Château de Breuil V.S.O.P.)
3 cl greippimehua (itse puristettu verigreippi)
Ravista ja kaada jäähdytettyyn lasiin.
Verigreippi antaa kauniin punertavan värin juomalle. Tuoksussa tuntuvat sekä omena että greippi. Aluksi maku on liian kova, alkoholi puskee läpi, eikä muita makuja löydy. Hetken lasissa seistyään juoman maut palautuvat, tosin silloinkin calvados jyrää greipin.
A.J. viittaa applejack-viinaan, eli amerikkalaiseen omenabrandyyn, joka oli suosittua ennen kieltolakia. Monissa lähteissä juoma tunnetaankin nimellä A.J. Cocktail, mikä helpommin paljastaa juoman lähteen. Nykyään vain yksi valmistaja (Laird’s) tarjoaa applejackia ja sekin vasta viime vuosista lähtien. NYBG:n ruotsalainen käännös tarjoaa ehkä sen vuoksi tilalle calvaa. Amerikkalainen versio (ainakin uusi laitos) tosin käyttää apple brandya. Muissa lähteissä A.J. Cocktailiin kuuluu myös grenadiinia, mikä on loogista, sillä aiemmin juomasekoituksiin kuuluivat juuri viinas, sitrus ja makeus.
© Kai Kilpinen 2010

Testasin myöhemmin myös versiota, joka oli tehty Laird’s Applejackistä (4,5 cl), grenadiinista (Monin) (1,5 cl) ja verigreipin mehusta (4,5 cl). Juomaan tuli todella makeutta, jopa liikaakin, mutta versio oli silti onnistuneempi kuin NYBG:n ohje. Ehkäpä vain pieni tujaus grenadiinia olisi oikea määrä. Täytyy koettaa joku päivä.
© Kai Kilpinen 2010

Alabama Slammer
Nautittu 31.7.2010 vaimon kanssa
Lasi: Highball
Ainekset:
3 cl amaretto (Di Saronno)
3 cl Southern Comfort
1,5 cl Sloe gin (Bramley & Cage)
Tilkka sitruunan mehua
Sekoita ainekset sitruunan mehua lukuun ottamatta highball-lasissa jäiden kera. Lisää sitruunan mehu.
Väri on syvän punaruskea. Tuoksussa dominoi amareton karvasmantelinen persikan kivi. Juoma on hyvin makeaa mutta yllättävästi kaikki ainekset löytyvät helposti: manteli, persikka sekä oratuomi. Makeuden vastapainoksi sitruunaa saisi olla enemmän, kuten useissa resepteissä onkin. Monissa ohjeissa juomaan lisätään sitruunan sijaan appelsiinin mehua, jopa suhteessa yksi osa kutakin alkoholia ja kaksi osaa appelsiinin mehua. Alabama Slammer suositellaan usein juotavaksi shotteina, mikä makeuden huomioon ottaen on hyvä ajatus.
Sloe gin on englantilaisten suosimaa oratuomen marjoista (sloeberry) tehtyä likööriä. Sen alkoholi on nykyään useimmiten maustamatonta, ei giniä (tosin Bramley & Cage tekee liköörinsä edelleen oikeaan giniin).

tiistai 10. elokuuta 2010

Osa 3: Mistä hankkia juomia? - Acapulco Clam Digger ja After Dinner Cocktail

© Kai Kilpinen 2010

Cocktailinsa baarissa nauttivan kansalaisen tarvitsee huolehtia vain valuutan riittävyydestä lompakossa, mutta meille kotisekoittajille ainesten saatavuus on ainainen probleema. Rakas monopolimme ei suhtaudu suopeasti cocktailharrastajaan, päätellen ainakin Alkon surkeasta valikoimasta esim. perusliköörien kohdalla. Kaiken kukkuraksi valikoimaa ei voi edes tarkastella verkossa, sillä se olisi jonkun älypään mielestä ”myynninedistämistä”. Verkosta löytyisi tietysti mitä vain juomia, mutta viinapirulta meitä suojelevat poliitikot ovat tehneet alkoholin nettitilaamisesta käytännössä laitonta. Lainkuuliaiset jättävät leikin sikseen tai lähtevät autolla Saksaan, sillä Virostakaan ei kaikkia aineksia tunnu löytyvän. Ruotsin Systembolagetista sen sijaan saa monia cocktailien perusjuomia, kunhan muistaa tilata ne etukäteen johonkin myymälään. Lentokoneella matkaava ei kovin suuria määriä voi tuoda, sillä ruumaan pulloja ei uskalla laittaa ja tunnetusti matkustamoon ei saa viedä kuin kentältä ostettuja juomia. Ja valikoima useimmilla kentillä on lähes yhtä heikko kuin Alkossa.
Mutta hätä ei ole tämännäköinen. Jos katsoo voivansa noudattaa lakia vain soveltuvin osin, löytää internetistä useita hyviä verkkokauppoja, jotka toimittavat juomia myös tänne pohjan perukoille. Kannattaa suosia EU –alueella olevia ja kuriiripalvelua käyttäviä, sillä postikuljetuksissa on suurempi mahdollisuus jymähtää tulliin. Ja tullistahan juomia ei saa pois edes rahalla. Kuljetusmaksut ovat yleensä 20 – 30 euroa + (+1-2 euroa pullo), joten hinnat eivät ole aivan mahdottomia. Kauppoja löytyy useimmista maista, mutta englanniksi palvelevat yleensä vain Britannian liikkeet. Saksaa tai ranskaa taitava pääsee usein halvemmalla, sillä alkoholiverot ovat näissä maissa Britanniaa alemmat. Kannattaa myös muistaa valmistajien omat verkkosivut, vaikka silloin joutuukin näkemään suuremman vaivan.
Eli nyt tilaukset verkossa vetämään ja samalla viestiä Alkoon, että he voisivat perustaa tilausvalikoiman väkeville juomille meitä cocktailharrastajia palvelemaan.
© Kai Kilpinen 2010

Acapulco Clam Digger
Nautittu 16.7.2010 vaimon kanssa
Lasi: On the rocks
Ainekset:
4,5 cl tequila (Sauza Blanco)
18 cl Clamato –mehua (Mott’s)
piparjuurta ¾ rkl
Tabascoa maun mukaan
Worchestershire –kastiketta maun mukaan (Lea & Perrins)
Tilkka sitruunan mehua
sitruunaviipale
Sekoita ainekset jäiden kanssa. Koristele sitruunaviipaleella. Ohje neuvoo käyttämään jäämurskaa, mutta käytin kokonaisia jääpaloja, jotta juoma ei laimenisi liikaa.
Kaunis punainen, mutta piparjuuri tekee juomasta hieman ”epäsiistin” näköisen. Tuoksussa tuoksu vie merren ääreen ja aavikolle. Maku on voimakas, piparjuuri ja Clamaton vieno meren maku tuovat uuden säväyksen vanhaan hyvään viinan ja tomaatin yhdistelmään. Tequila ei oikein pääse oikeuksiinsa muiden vahvojen aineiden kanssa.
Kyseessähän on tequila-versio kanadalaisten suosikkijuoma Caesarista, jota kutsutaan myös nimellä Clamdigger. Clamato on simpukka- ja tomaattimehun raikas yhdistelmä. Suomessa sitä saa mm. Behnfords –kaupasta.
© Kai Kilpinen 2010

After Dinner Cocktail
Nautittu 3.7.2010 vaimon kanssa
Lasi: Cocktail
Ainekset:
3 cl apricot brandy (De Kuyper)
3 cl Cointreau [tai Triple Sec]
yhden limetin mehu
limettisiivu
Ravista ja kaada jäähdytettyyn lasiin. Koristele limettisiivulla.
Itse siivilöin limettimehusta hedelmälihan pois, jotta juomasta tulisi kauniimpi.
Väri kultainen, apricot brandy tuo syvyyttä limetin vihreyteen. Tuoksussa sitrus peittää aprikoosin lähes kokonaan. Maku on hyvin tasapainossa makeuden ja happamuuden välillä. Odotin lähes imelää juomaa, mutta vasta juoman hieman lämmettyä sokerinen raskaus nousee esiin. Myös apricot brandyn karvasmantelinen maku tulee hyvin esiin. Nimensä mukaisesti sopii digestiiviksi. Runsas sokeri käy jälkiruoasta.
Harry Craddockin Savoy Cocktail Book tuntee jopa kolme erilaista After Dinner Cocktailia, joista nyt nautittu muistuttaa läheisesti After Supper Cocktailia. Cointreaun tilalla vain on Curaçaoa ja limettimehua on vähemmän, joten juoma on selkeästi makeampi. Yksi versioista (Special) jättää mehun pois kokonaan! Craddockin After Dinner sisältää kirsikka- ja luumubrandyjä sekä sitruunamehua. After Supper on säilynyt todennäköisesti ainestensa saatavuuden, mutta ennen kaikkea myös parhaan makunsa ansiosta. Nimi vain on ajan saatossa muuttunut.