maanantai 14. kesäkuuta 2010

Osa 1: Matka alkaa - Abbey ja Acapulco



Tavoitteeni on selkeä –ja kunnianhimoinen: Valmistaa ja maistaa New York Bartender’s Guiden (NYBG) kaikki 1300 cocktailia. Tämä blogi kertoo urakan etenemisestä, cocktaileista, drinkkibaareista ja yleensäkin kaikesta, mikä liittyy juomasekoitusten jännittävään maailmaan. Juonen rungon muodostavat NYBG:n cocktailien maistaminen aakkosjärjestyksessä. Jos maistan kaksi cocktailia viikossa, ei hommaan mene kuin kolmetoista vuotta ja 650 blogikirjoitusta. Nopeampi tahti houkuttaisi, mutta koska juominen ja erityisesti juomien tarjoaminen ystäville on aina hauskempaa, koitan pitää vauhdin asiallisena. Aika näyttää lopulta tahdin, nyt baariin!
Tai oikeammin kotibaariin. Asialliseen kotibaariin ei oikeastaan tarvita kovin paljoa peruskeittiötarvikkeista poikkeavia kaluja. Ravistin lienee itse asiassa ainoa erikoisuus, jota on vaikea korvata joka keittiöstä löytyvillä välineillä. Sekoituslasin ja –lusikan korvaavat sopiva kannu tai tuoppi ja ruokalusikka, viinamitat korvataan mittasarjalla (toki tarpeeksi tarkalla), sitruspuristin, siivilä ja terävä veitsi löytynevät joka kodista. Laseja tarvitaan oikeastaan vähimmillään vain viittä tyyppiä: cocktail-lasi, lyhyt on-the-rocks-lasi, pitkä collins- tai highball-lasi, viinilasi ja samppanjahuilu. Näistä kaikki ovat monikäyttöisiä vaikka vesi- ja olutlaseina sekä cocktail-lasit jälkiruokakulhoina. Eli tekosyitä olla perustamatta kotibaaria ei ainakaan varustepuolelta löydy.
Entäpä sitten pääasia, eli viinakset? Niitäkään ei tarvita kymmeniä erilaisia. Kehotan kotibaarin perustajia maistelemaan cocktaileja hyvässä drinkkibaarissa ja valitsemaan sitten aluksi muutaman oman suosikin valmistamiseen tarvittavat ainekset. Kun ne on oppinut valmistamaan hyvin, voi repertuaariaan laajentaa aina drinkki pari kerrallaan. Mutta kun kaikki, kirjoittaja mukaan luettuna, rakastavat listoja, laaditaan tähänkin sellainen: Perusviinakset: Vodka, gini, vaalea ja tumma rommi, skotti- ja bourbonviski, konjakki, makea ja kuiva vaalea vermutti, punainen (makea) vermutti, Cointreau tai Triple Sec. Lisäksi Angostura Bitters- maustekatkeroa. Käytä aina laadukkaita viinaksia, saksalaiset halpaginit ja virolaiset ”viskit” on parasta jättää siihen käyttöön, johon ne on tarkoitettukin, halpaan humalaan. Pohditaan merkkejä ja niiden eroja hieman myöhemmin.
Pelkkiä viinaksia sekoittelemalla päästään toki hyvään alkuun, mutta on hyvä varata mukaan myös alkoholittomia osatekijöitä. Näistä tärkeimpiä ovat hedelmämehut. Sitrusmehut kannattaa aina puristaa itse, jollei ohjeessa erikseen käsketä käyttää valmista. Silloinkin käytä aina laadukasta tuotetta, ei sitä neljänkymmenen sentin tarjoustropicia. Muita tärkeitä juomia ovat soodavesi, virvoitusjuomat ja mixerit. Soodavesi on siis hiilihapotettua vettä, jota saa pullotettuna tai sitä voi valmistaa itse sifonilla tai nykyään suosituilla limsakoneilla (esim. Soda Stream tai Aqvia). Myös vissyä voi käyttää, mutta muista, että sen suola vaikuttaa makuun. Mixereistä tärkeimmät ovat Tonic Water ja Ginger Ale sekä jossain määrin Bitter Lemon. Virvoitusjuomista tärkein lienee Coca Cola (tai Pepsi, joka sitä tykkää). Käytä aina sokeroituja juomia sekoituksiin, keinotekoiset makeutusaineet saavat juomat maistumaan tiskivedelle ja vieläkin pahemmalle. Palaillaan myös lantrinkeihin (ja koristeluihin) tarkemmin toisella kertaa.
Ohjeissa käyttämäni ainekset olen kirjannut sulkuihin. Hakasuluista löytyvät ne vaihtoehdot, joita en tällä kertaa käyttänyt.

© Kai Kilpinen 2010

Abbey
Nautittu 11.6.2010 ystävien seurassa
Lasi: Cocktail
Ainekset:
4,5 cl giniä (Bombay Sapphire)
4,5 cl Lilletiä
3 cl appelsiinimehua (Valio luomuappelsiinimehu)
2 tippaa Orange bittersiä (Regan’s n:o 6)
Appelsiininkuori [tai cocktailkirsikka]
Ravista ja kaada lasiin jäämurskan kera. Koristele.
Keltainen väri, mehusta johtuen. Voimakas ja raikas appelsiinin sekä katkeron tuoksu. Myös tästä, kuten useista klassisista cocktaileista alkoholin maku paistaa läpi. Myös Lilletin löytää helposti. Maku jää kuitenkin hieman valjuksi. Ehkä makeista appelsiineistä itse puristettu mehu toisi kokonaisuuteen syvyyttä. Jättäisin myös jäämurskan pois vetistämästä juomaa.
Abbey on vanha klassikko. Savoy Cocktail Book korvaa Orange Bittersin Angosturalla ja kehottaa käyttämään neljänneksen appelsiinin mehusta. Angosturakin toimii varmaan hyvin. Oheisessa videossa valmistustapa on hieman erilainen, mutta lopputulos muistuttaa kovasti oikeaa.

© Kai Kilpinen 2010

Acapulco
Nautittu 28.5.2010 ystävien seurassa
Lasi: Old Fashioned
Ainekset:
6 cl vaaleaa rommia (Bacardi)
1,5 cl Cointreau / Triple Sec (Cointreau)
1,5 cl puristettua limettimehua
1 tl tomusokeria
munanvalkuainen
mintunoksa
Aineet mintunoksaa lukuun ottamatta shakeriin jäiden kanssa. Voimakkaan ravistuksen jälkeen kaada jäillä täytettyyn lasiin ja koristele mintunoksalla.
Juoma on kauniin kellertävän värinen. Tuoksussa tuntuu lähinnä mintun oksa, mutta myös limetti tulee läpi. Valkuainen antaa vahvan vaahdon. Maku on hyvin viinainen, kuten määristä voi hyvin päätellä. Happoa on myös runsaasti, jopa niin, että sokeria jää kaipaamaan lisää. Tämä tietysti riippuu käytetyistä limeteistä, niiden hapokkuus vaihtelee paljon. Kokonaisuudessaan juoma muistuttaa hieman Tom Collinsia.
Acapulcosta löytyy verkosta monta erilaista versiota, jopa tequila- ja kookos-pohjaisia. Acapulcon valmistuksesta löysin hauskan videon, ainekset ovat samat, mutta suhteet hieman erilaiset. Valmistustapa ainakin selviää videosta hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti